Esszéírással folytatódik a verseny

Az első fordulót sikeresen teljesítő csapatok számára esszéírással folytatódik a verseny, akik 4 téma közül választhatják ki a számukra leginkább testhezálló témakört.


Választható esszétémák:

1. A németek szerepe a soproni népszavazásban, különös tekintettel a nemzetiségi és vallási hovatartozásra, gazdasági érdekekre, rokoni kapcsolatokra, személyes tényezőkre, a németek által lakott falvak szavazási motivációira.

2. A soproni Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola egy másik városban élő hallgatója vagy 1921-ben. Augusztus elején visszatérsz Sopronba, és nem sokkal később hírvivőként részt veszel a II. ágfalvi csatában. Írj levelet szüleidnek október 15-én, melyben részletesen beszámolsz a csatáról, bemutatod az előkészületeket, a csata utáni eseményeket. Írsz nekik a városban és a főiskolán történtekről, az itteni hangulatról, a hétköznapokról is!

3. Mutasd be, milyen érveket kellett mérlegelnie a népszavazáskor a soproni és a környékbeli községek társadalmi csoportjainak, vallási, etnikai közösségeinek és foglalkozási csoportjainak!

4. Az 1918 októbere és 1922. január elseje közötti időszak eseményei, érdekességei, kuriózumai a szűkebb pátriánkban a helyi sajtó és a helytörténeti munkák tükrében.


Az esszé elkészítésének szabályai:

· Terjedelem 7-8 ezer karakter (szóközök nélkül). A megadottnál kisebb vagy nagyobb terjedelmű pályamunkákat a zsűri nem értékeli.

· Beküldés: elektronikus formátumban (Word dokumentum), e-mailen, 12-es betűnagyság, 1,5-es sortávolság, 2,5 cm-es margó.

· Törekedni kell a megfelelő stílusra és helyesírásra, mert a zsűri ezt is figyelembe veszi az értékeléskor!

· Az idézetek, ábrák, fényképek, hivatkozások stb. forrásait a tudományos munkákban szokásos módon kell megjelölni. A forrásjegyzék hiánya esetén a dolgozatot a zsűri nem értékeli.

· A beadott esszé kizárólag a csapat önálló munkája lehet. Amennyiben a zsűri ennek ellenkezőjét állapítja meg, a csapatot kizárja a verseny résztvevői közül.

Beküldési határidő: 2021. május 25., 12.00 óra

Beküldési cím: info@cftv.hu


Az esszé benyújtását követően az a 10 csapat jut tovább a vetélkedő döntőjébe, amelyek a szakmai zsűri értékelése a legtöbb pontot érik el a második fordulóban.

Amennyiben a járványügyi korlátozások lehetővé teszik, a döntőbe jutó 10 csapatot négy napon át vendégül látjuk 2021 szeptemberében Sopronban. A döntősöknek lehetőségük lesz a Soproni Egyetem által szervezett, az 1921-es történelmi eseményeket a selmeci hagyományokhoz hű egyetemisták szemszögéből bemutató, a népszavazás, és a második ágfalvi csata 100. évfordulójára rendezett programsorozat több helyszínen zajló forgatagába bekapcsolódni. A résztvevőkkel bejárjuk, megismertetjük az akkori események színtereit, emellett előadások keretében készítjük fel őket a döntőre.

Az esszé megírásához sok sikert és jó felkészülést kívánunk a csapatoknak!